Baş Koruma Uyarı Levhaları
Risk taşıyan durumların değerlendirilmesi neticesinde bu konuyla ilgili uyarı işaretleri(koruma levhaları) oluşturulur. Baş koruma uyarı levhaları için de aynı durum geçerlidir. Amaç; yaşanabilecek fiziki bir olumsuzluğu önlemektir.
İş sağlığı ve güvenliği açısından koruma levhaları birçok öneme sahiptir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;
-
Olası tüm tehlikelere karşı çalışanları ve ortamdaki diğer kişileri uyarmak
-
Olası bir tehlikedeki risk faktörünü en aza indirgemek
-
Kişilerin can ve sağlığını güvence altına alabilmek
-
Kazalara karşı farkındalık yaratmak
-
Olası bir kriz durumunda panik yaşanmaması
-
Sağlıklı bir üretim ve çalışma ortamı yaratabilmek
İş Güvenliği Açısından Baş Koruma Uyarı Levhaları
Bir iş alanı içerisindeki çalışanların yaşayabileceği tüm riskleri ortadan kaldırmak veya gelecek zararı en aza indirgemek adına yapılan tüm tedbir çalışmalarına iş sağlığı ve güvenliği denilmektedir. Aynı zamanda çalışanın yaşama hakkına saygı duyulması ve bunun neticesinde de ortaya çıkan çalışmalar bütünüdür. Yasal olarak işverenin sorumluluğundadır ve zorunludur. Yapılan hizmeti daha kaliteli ve sağlıklı kılmaktadır.
Baş Koruma Uyarı Levhaları Özellikleri
Gerek iş alanlarında çalışanlar için gerekse orada bulunan halka ve diğer ziyaretçiler için büyük önem arz etmektedir. Birçok içerikte baş koruma uyarı levhaları bulunmaktadır. Düşebilir parçalar, tehlikeli alan baretini giy, baret gözlük maske kullanınız, baret ve kulaklık tak, baret gözlük ve kulaklık tak, baret ve yüz siperi kullan, inşaat alanı baretsiz girilmez, yüz maskenizi takın, baretsiz çalışma gibi uyarı levhalarıdır. Koruma levhaları genel olarak renk açısından da kategorilere ayrılmaktadır. Sarı; basamaklardan düşme tehlikesi, yangın, radyasyon gibi tehlikeleri temsil etmektedir. Sarı renk yerine turuncu da kullanılabilmektedir. Kırmızı yangın tehlikesi, yasak ve tehlikeli manasına gelmektedir. Mavi; olası tehlikelere karşı giyilmesi gereken materyalleri işaret eder. Yeşil renk ise; acil çıkış veya emniyetli bir durumu simgeler. Uyarı levhalarının biçim olarak da belirli karşılıkları ve anlamları vardır. İlk yardım ve acil çıkış levhaları dikdörtgen veya kare şeklinde olmaktadır. Zorunlu bir davranışı belirten levhalar ise daire şeklinde olmaktadır. Tehlike ve zarar verici durumlar için olan uyarı levhaları ise üçgen şeklinde olmaktadır.
Baş Koruma Uyarı Levhalarının Sunduğu Materyaller Nelerdir?
Baş koruma uyarı levhaları birçok materyal giyilmesi veya takılmasını söyler. Bu materyallerden en sık kullanılanı ise barettir. Baret; metal veya plastikten yapılmış, işçilerin çalışırken başlarına bir tehlike gelmemesi için takılan bir materyaldir. Baretlerin kep modeli de vardır. Vizör ise; yüz koruyucu siperliktir. Daha çok demir işleri, kaynak yapımı, lazer ile çalışma, talaş ile ilgili üretim ve çalışma yapan kişiler giymektedir. Yüzü korumak için geliştirilmiş bir materyaldir. Gaz ve toza maruz kalabilecek çalışanlar içinse solunum koruma adına; tek veya çift filtreli yüz maskeleri üretilmiştir. Tüm bu ürünleri sitemizden alabilirsiniz.